Brillen

Welke kleur bril bij welk weer?
Avond, dag, mist, zon, bewolking en zelfs sluierbewolking. Voor alle mogelijke weersomstandigheden zijn er verschillende brillen te koop. Maar wat is nou precies het verschil tussen al die brillen? Er is van alles te koop. Maar, wanneer gebruik je welke bril voor het beste zicht?

Bewolking
Leuk is anders. Soms heb je geluk dat je boven de bewolking uitkomt, wat uiteraard mooie plaatjes oplevert. Maar heb je dit geluk niet, ga dan voor een groene of oranje lens.

Sneeuw
Zolang de mist uitblijft kan sneeuw perfect zijn. Op een vers laagje van een paar centimeter kan je perfect bochten maken. Maar het zicht is uiteraard wel minder dan op een onbewolkte dag. Voor sneeuwval zijn oranje of gele lenzen het meest geschikt omdat deze veel licht doorlaten en je beter contrast ziet.

Mist
hier valt echt vrij weinig aan te doen, het contrast is ver te zoeken. Vaak zie je 3 meter vooruit en kan je van pistepaal tot pistepaal gaan. Er zijn kleuren lenzen die een en ander iets dragelijker maken, namelijk gele en oranje, maar ideaal blijft het verre van.

Zon
Zolang de zon schijnt is er vaak sprake van ideale omstandigheden qua zicht. Maar zelfs met een lekkere winterzon kan het guur en koud zijn. Een goggle zorgt dan voor meer warmte dan een zonnebril. Voor dagen met veel zon zijn diverse kleuren lenzen geschikt; bruin, blauw, goud en rood. Voorkom de kleuren oranje en geel, hier komt te veel licht door. Neem bij voorkeur wel een spiegelende lens. Tot slot, op gletsjers is de straling helemaal hoog, draag voor de bescherming zo veel mogelijk een goede bril!

Sluierbewolking en opklaringen
Oranje met een spiegelcoating of groen is de beste keuze.

’s Avonds
Steeds meer skigebieden hebben enkele verlichte pistes. Zeker als je wat snelheid maakt kan je gaan tranen, die goed koud kunnen aanvoelen. Ook kan het ’s avonds uiteraard sneeuwen. Het beste voor dit moment van de dag is een niet gekleurde lens.

(bron: RTL Wintersport)

 

sluiten
sluiten