Huidverzorging

Zonnecrème

Ook gedurende wintersport oppassen voor de zon!

Vaak sta je er niet bij stil, maar vooral tijdens je wintersportvakantie staat je huid ook veel bloot aan de zon. In de bergen (vanaf 2000 meter) is de intensiteit van de UV-stralen ± 50% sterker dan op zeeniveau. En omdat de sneeuw ± 85% van de UV-stralen weerkaatst wordt de huid op de wintersport vaak zwaar belast. En wist je dat de temperatuur van je huid bij een snelle afdaling tot - 20º C kan dalen? En dat betekent dus ook tijdens je wintersportvakantie smeren, smeren en nog eens smeren. Niet met gewone zomerzonproducten, want die bevatten veel vocht. Voor de zomer uitstekend, voor de wintersport een ramp! Want door de kou zou een zonproduct met veel vocht de huid juist kunnen bevriezen in plaats van beschermen!
Verstandiger is het daarom om een zonproduct mee te nemen dat meer lipide stoffen bevat en, dat is echt heel belangrijk, een hoge beschermingsfactor heeft.
Factor 30 smeren is dan ook zeker niet overdreven aangezien we tijdens de wintersport de hele dag buiten zijn. Wees niet bang om niet bruin te worden, ook met een hoge beschermingsfactor bruint je huid!

Hoe vaak en wanneer smeren
Zonnebrandcrème zijn door de jaren heen veel beter geworden, toch slijt de crème in enkele uren van de huid, zeker al sportend. Meerdere keren insmeren per dag is niet overdreven. Wees niet al te zuinig met zonnebrandcrème. Om de beschermingsfactor van een crème te krijgen moet een dikke laag gesmeerd worden. Zonnebrand is pas effectief na zo'n 30 minuten. Het is verstandig om te smeren voordat je de zon in gaat.

Aanraders voor zonbescherming in de bergen: Etos Ski Zonnecrème, Hema Snow sun, Nivea Sun Alpine Creme, Garnier Ambre Solaire UVski en Care Plus Skinsaver

Verzorg ook je lippen
Naast de zonnecrème mag de lippenbalsem ook niet vergeten worden gedurende de wintersport. Je lippen worden schraal en kwetsbaar door de reflectie van de UV-stralen.
In combinatie met kou en een verminderde weerstand heb je dan al weer snel last van koortsblaasjes. Smeer je lippen in met vaseline om uitdroging te voorkomen, of beter nog met lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor.
Heb je er vaak last van, en herken je de voortekenen, breng dan direct een virusremmend middel aan als Zovirax of Vectavir. Smeer om de 2 uur. Als je eenmaal koortsblaasjes hebt, kun je ze uitdrogen met cremes met zinksulfaat of zinkoxide als Lipaction of Zinolium. Wacht hier niet te lang mee, want na twee weken kan er bijbesmetting door bacteriën plaatsvinden en moet er een arts aan te pas komen
 

sluiten
sluiten