Schoenen

Schoenen

Je levert de gehele dag veel inspanning. Het is daarom belangrijk dat de juiste houding wordt aangenomen. Je houding heeft alles te maken met de juiste schoen.

Deze schoenen worden strak op de bindingen van de ski of snowboard geplaatst. Deze zijn een verbinding tussen je ski´s of board en je lichaam.

Skischoenen
Wanneer je nog nooit een skischoen hebt gedragen is dit even wennen. De buitenkant van de schoen is hard. Huur of koop skischoenen die groter zijn dat de maat die je oorspronkelijk hebt. Skisokken en eventuele steunzolen zullen ervoor zorgen dat je een grotere maat hebt. Het is belangrijk dat de schoen lekker aanvoelt omdat je er de gehele dag op staat.

Richtlijn pasvorm skischoenen
Zo voel je of een schoen voor jou een goede pasvorm heeft:

  • Trek de skischoen aan en zet de gespen stevig vast.
  • Je tenen moeten de voorkant van de skischoenen lichtjes raken als je recht overeind gaat staan. Als je je knieën buigt moet je voet naar achteren glijden zodat je hak stevig achterin wordt geduwd en je tenen de voorkant van de schoen niet meer raken.
  • Let erg goed op dat je geen drukpunten of pijnlijke plekken voelt. De schoen moet overal goed aansluiten, niet alleen bij je voetzolen, maar ook aan de bovenkant bij je wreef. Hetzelfde geldt voor de bovenkant van de skischoenen (met je schenen en kuiten).
  • Zorg ervoor dat je enkels en kuiten goed aan de skischoen aansluiten, maar niet te strak. Let erop dat je spieren in je kuiten niet in hun bewegingen worden belemmerd door de skischoen.
  • Ga na of je een goede steun hebt bij de bovenkant van de schoen, rond de enkels en de onderbenen.
  • De skischoenen zorgen ervoor dat je deze lichaamsdelen niet te ver kunt buigen. Je moet je enkels naar voren kunnen buigen en de steun zou toe moeten nemen terwijl je ze verder buigt. Zorg ervoor dat je je enkels kunt buigen tot hun natuurlijke limiet en niet verder.
  • Let er tot slot op dat de druk die je voelt op je schenen als je je enkels buigt gelijkmatig is verdeeld, je mag geen duidelijke drukpunten voelen.

 Snowboardschoenen

Snowboardschoenen lijken meer op een normale schoen dan skischoenen. Let wel met het passen op de extra ruimte die je nodig hebt. Door skisokken en eventuele steunzoontjes.
Op een snowboardschoen kan je veel gemakkelijker lopen dan op een skischoen.

Er zijn verschillende soorten snowboardschoenen.

Softboot: comfortabele schoen die je veel bewegingsruimte geeft in bijna elke richting zodat je er ook makkelijk op kunt lopen.

Hardboot: De schoen ondersteunt de voet, enkel en het onderste gedeelte van de kuit en ontworpen om de bewegingen van de snowboarder goed over te brengen op het snowboard. Door het harde plastic heb je meer controle over het board, wat vooral in de bochten goed van pas komt.

Hybrideboot: combinatie van het comfortabele en flexibele bovenste gedeelte van een Soft Boot met de stevige harde zool van een hard boot voor de goede controle.

Om voldoende controle over je board te kunnen hebben, is het belangrijk dat je hiel goed in de hak van de schoen gefixeerd wordt. Uiteraard is daarbij de fixatie van de schoen in de binding ook van groot belang.

 

sluiten
sluiten