Ski uitrusting

Kleding

Belangrijk is dat je het niet koud krijgt, anders is de pret er snel van af.

Kleding tijdens de wintersport bestaat vaak uit drie verschillende lagen. De zogenoemde basislaag, isolatielaag en buitenlaag. De basislaag bestaat uit thermische kleding, deze houden je namelijk droog en warm, dit is ademhalende kleding. De isolatielaag bestaat uit een dikke trui, iniedergeval kleding die je warm houdt en beschermt tegen de koude wind die er op de berg kan waaien. Bij warm weer is een basislaag voldoende.
Een waterdichte en winddichte warme jas is een must zo ook een goede waterdichte broek. Deze moeten beide tegen een stootje kunnen aangezien de kans aanwezig is dat je een aantal keer valt.

Vergeet een warme muts, sjaal, waterdichte handschoenen en je skisokken niet!

De juiste kleding beschermt je tijdens het vallen. Er kunnen linke ongelukken gebeuren.
Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidmaatregelen neemt en bescherm jezelf goed.

Deze kleding bestaan in verschillende kleuren en materialen dus je zal er altijd tiptop uitzien.

Helm
Door een helm te dragen bescherm je jezelf. Onervaren of ervaren, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ski’s
Ski’s zijn er in vele soorten en maten. Schakel voor goed advies altijd een wintersportexpert in. Welke ski’s voor jou geschikt zijn, hangt af van je lengte, gewicht, ervaring en wat je precies wilt gaan doen. Koop of huur je ski’s die niet bij jouw niveau en skistijl passen, dan kun je blessures oplopen.

Richtlijnen skilengte
Bij het kiezen van de juiste skilengte moet je rekening houden met een aantal factoren, waaronder de skidiscipline die je wilt gaan beoefenen, je ervaring en je gewicht.

Hieronder volgen enkele korte tips of richtlijnen:

  • Carveski’s moeten over het algemeen tot je neus of voorhoofd komen.
  • Je gewicht is een goede indicator bij het bepalen van de juiste skilengte. Skifabrikanten maken ski’s die geschikt zijn voor mensen van verschillende gewichten. Verkopers/verhuurders weten over het algemeen welke ski’s voor welk gewicht geschikt zijn. Het is daarom de moeite waard om de adviezen van verkopers en verhuurders op te volgen.
  • Als je ski’s wilt die eenvoudiger zijn te besturen en die makkelijk carven bij lage snelheden, dan moet je kortere ski’s nemen. Deze ski’s zijn lichter van gewicht en vooral goed wendbaar.
  • Langere ski’s zijn voor jou geschikt als je over verschillende sneeuwsoorten gaat skiën, zoals tiefsneeuw. Deze ski’s zullen je helpen op het juiste spoor te blijven en ze zijn geschikt om over Buckels (heuveltjes, bulten) in de sneeuw heen te skiën.

Skistokken
De skistokken zorgen voor een stukje evenwicht, deze stokken kunnen je ook steun bieden wanneer je dreigt te vallen.

Het is belangrijk dat de skistokken de juiste lengte hebben, wanneer dit niet het geval is is er sprake van een onstabiele houding op de ski’s, dit kan weer voor ongelukken zorgen.

Richtlijn lengte skistokken
Als je wilt testen of skistokken de juiste lengte hebben moet je het volgende doen:

  • Zet de skistok ondersteboven met het handvat op de grond.
  • Pak de skistok vast net onder de teller (dat is het ronde en platte schijfje dat aan de onderkant van de skistok zit).
  • Neem je skihouding aan en plaats de stok voor je voeten op de grond. Hou ook je handen in de skihouding.
  • Nu je in deze houding staat moeten je bovenarm en onderarm een hoek van 90º vormen. Als de hoek klopt heeft de skistok de juiste lengte. Als de hoek niet klopt moet je andere skistokken proberen.

Ski’s en skistokken worden in ieder skigebied te huur aangeboden. De mensen daar zullen je helpen zoeken naar de juiste uitrusting voor jou.
 

sluiten
sluiten