Snowboard uitrusting

Kleding

Belangrijk is dat je het niet koud krijgt, anders is de pret er snel van af.

Kleding tijdens de wintersport bestaat vaak uit drie verschillende lagen. De zogenoemde basislaag, isolatielaag en buitenlaag. De basislaag bestaat uit thermische kleding, deze houden je namelijk droog en warm, dit is ademhalende kleding. De isolatielaag bestaat uit een dikke trui, iniedergeval kleding die je warm houdt en beschermt tegen de koude wind die er op de berg kan waaien. Bij warm weer is een basislaag voldoende.
Een waterdichte en winddichte warme jas is een must zo ook een goede waterdichte broek. Deze moeten beide tegen een stootje kunnen aangezien de kans aanwezig is dat je een aantal keer valt.

Vergeet een warme muts, sjaal, waterdichte handschoenen en je skisokken niet!

De juiste kleding beschermt je tijdens het vallen. Er kunnen linke ongelukken gebeuren.
Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidmaatregelen neemt en bescherm jezelf goed.

Deze kleding bestaan in verschillende kleuren en materialen dus je zal er altijd tiptop uitzien.

Helm
Door een helm te dragen bescherm je jezelf. Onervaren of ervaren, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Snowboard
De juiste keuze snowboard hangt af van je lengte, gewicht en ervaring.
Als je net met snowboarden begint, kun je het beste een snowboard huren. Zo krijg je de mogelijkheid de verschillende soorten snowboards uitproberen en uit te vinden welke snowboard stijl bij je past.

Soorten snowboards
Er zijn drie verschillende soorten snowboards, elk afgestemd op een snowboardstijl.

  • Freestyle snowboard. Dit board is echt bedoeld voor de trucs en sprongen in het funpark of in de halfpipe. Het board is korter (ergens tussen je sleutelbeen en kin), breder en stabieler dan een freeride board, heeft meestal een identieke nose en tail qua lengte en grootte, en de bindingen zitten gecentreerd op het board. Het snowboard is minder stijf dan een freeride board en daardoor makkelijk manoeuvreerbaar en goed onder controle te houden. Het is echter niet geschikt om hoge snelheden mee te halen of om mee te carven. Dit maakt het bord een goede keus voor beginners.
  • Freeride snowboard. Dit board kan voor alle stijlen worden gebruikt: zowel op als buiten de piste, maar ook voor trucs en sprongen. Het board is zo ontworpen dat er goed door de poedersneeuw (verse, zachte sneeuw) gesnowboard kan worden, namelijk: lang (ergens tussen je kin en wenkbrauwen) en in het midden wat smaller, met de bindingen wat naar achter geplaatst zodat de nose goed naar boven komt. Door de stijfheid van het board is het goed wendbaar voor beginners, maar vliegt niet uit de bocht op hoge snelheden
  • Alpine snowboard. Deze boards zijn gemaakt voor hoge snelheden en mooie bochten en niet geschikt voor het maken van trucs. Met het lange (van je voorhoofd tot enkele centimeters boven je hoofd), stijve, en smalle board kan vlug van kant kan worden gewisseld en blijft stabiel op hoge snelheden. Het board is niet geschikt voor beginnende snowboarders, elk foutje wordt namelijk genadeloos afgestraft met vallen tot gevolg.

Naast de drie snowboardstijlen is het ook belangrijk het board qua lengte en breedte af te stemmen op je gewicht en grote van je voeten. Over het algemeen geldt dat: een smal board een snellere kantenwissel mogelijk maakt, een breed board meer stabiliteit, meer lift in de zachte sneeuw en zekere landing na een jump biedt.

Lengte:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

  • Lichtere mensen hebben een korter, flexibeler board nodig. Voor lichte mensen is het vaak moeilijk om een lang board onder controle te houden en bochten te nemen.
  • Mensen met een gemiddeld gewicht hebben een board nodig dat ergens tussen hun kin en neus reikt.
  • Zwaardere mensen hebben een langer, minder flexibel board nodig. Een kort board wordt afgeraden omdat deze voor hen slecht presteert, zeker op hogere snelheid.
  • Je kunt ook kijken naar de agressiviteit van je rijgedrag. Als je veel kracht op je board uitoefent kan het geen kwaad de lengte van je snowboard met 5 cm extra te verlengen. Als je het echter wat rustiger aan doet doe je er juist goed aan om 5 cm van de lengte af te trekken.

Breedte

Smalle snowboards zijn makkelijker te manoeuvreren, draaien vlugger en zijn veel sneller. Brede snowboards zijn langzamer, stabieler en reageren goed in diepe sneeuw. Het is belangrijk om een board te kiezen waarbij je hielen en tenen niet over de rand heen komen anders loop je het risico dat je voeten zich in de sneeuw graven. Het board mag echter ook niet te breed zijn, anders kun je bij een bocht niet genoeg druk zetten op de kanten. Verder moet de breedte passen bij je gewicht passen.

  • Zware mensen of met grote voeten: kies een breed board
  • Lichte mensen of met kleine voeten: kies een smal board

Snowboards worden in ieder skigebied te huur aangeboden. De mensen daar zullen je helpen zoeken naar de juiste uitrusting voor jou.

 

 

sluiten
sluiten